Coaching 

Het kan zijn dat er uit kindertekeningen, kindbehartiger gesprekken of kindertolk trajecten onderwerpen naar voren komen waar je wat meer ondersteuning, begeleiding of advies bij zou willen.Voor jezelf of juist voor je kind, dàt kan!

Ik heb bewust gekozen voor hulp aan kinderen zonder dat zij zelf naar mij hoeven komen. Veelal worden er labels aan kinderen gegeven en worden kinderen 'aan het werk gezet' om met hun problemen aan de slag te gaan bij een therapeut of behandelaar. Zelf geloof ik dat we in sommige situaties minder aan kinderen zouden kunnen vragen en wat meer aan het systeem om hen heen. Als ouder doe je alles voor je kind, waarom dan niet daar beginnen met zoeken naar verlichting van de problemen? Zeker als dat zowel jezelf, je kind als je gezin wat te bieden heeft.

Het kan soms van toegevoegde waarde zijn om het tekenen zelf te zien en/of het kind zelf ook te zien. Hoe ontstaat de tekening, wat wordt er als eerste getekend, met welke energie wordt er getekend? Of observeren van het gedrag of de interactie, dat ouders beschrijven, kan verhelderend zijn. Dat levert aanvullende informatie op, die wenselijk kan zijn. Daarnaast werkt tekenen helend en ontspannend en kan in dat opzicht therapeutisch ingezet worden.

Er zijn allerlei redenen om aanvullende coaching of begeleiding af te stemmen met elkaar. Zo kan ik op school of opvang meekijken of samen met kinderen tekenen, als uitlaatklep of verwerking van iets wat zij meemaken/meegemaakt hebben.

Kortom: iedere situatie of hulpvraag is anders en vraagt een andere benadering. Maatwerk is in vele varianten bespreekbaar.

Ook voor organisaties bied ik teambuilding d.m.v. tekenworkshops, coaching of tolk sessies om tot diepere inzichten te komen als werkrelaties of samenwerkingen stroef lopen. Preventief als een medewerker dreigt uit te vallen of juist als interventie bij langdurig verzuim, waarbij re-integratie stagneert. Zowel door tekeningen analyse als door het vertalen van boodschappen, worden diepere gevoelslagen bereikt, daar waar je al nadenkend niet (eenvoudig) komt.

Zelfs in sollicitatieprocedures kan één van beide vormen of een combinatie daarvan inzichten geven in de persoon achter de eerste indruk van de brief en het kennismakingsgesprek. Het écht zien van de persoon is vaak belangrijker dan het zien van het curriculum vitae. 

Ben je benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Ik zie je vraag graag via het contactformulier tegemoet.

Wie weet tot binnenkort!